uutiset

Kolarin kaivokselle suunnitellaan parasta mahdollista vesienkäsittelyä

pe 2. helmikuuta 2018 20.21.00

Hannukainen Mining Oy ja Teollisuuden Vesi Oy ovat allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on etsiä mahdollisimman hyvä ja taloudellisesti toteutettava vesienkäsittely Kolariin suunnitellulle kaivokselle.

Sopimuksen mukaan Teollisuuden Vesi laatii vesienkäsittelysuunnitelman toimittaja-, kemikaali- ja kierrätysmateriaalitietojen sekä laboratorio- ja pilot-kokeiden sekä Hannukainen Miningilta saatavien esitietojen avulla. Suunnittelussa käytetään molempien asiantuntemusta ja laaja-alaisesti myös muuta osaamista sekä Suomesta että muualta.

- Työn tuloksena on luotettava ja kestävä suunnitelma Hannukaisen kaivosalueen vesien käsittelemiseksi, josta voi edelleen rakentua kaivoksille parhaan käytännön tapoja myös laajemmalti, lupaa Teollisuuden Vesi Oy:n toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Maija Vidqvist.

Vidqvist on vesialan pitkänlinjan kehittäjä. Hän on perustanut Teollisuuden Veden 15 vuotta sitten ja ollut mukana muun muassa Boliden Kevitsan, Terrafamen (aiemmin Talvivaara) ja Agnico Eagle Kittilän kaivosten vesitaseen, vedenkäsittelyn tarpeiden ja menettelyjen asiakashankkeissa.

Kumppanuussopimukseen kuuluu olennaisena osana Hannukainen Mining Oy:n työntekijän koulutus prosessisuunnittelijaksi. Tavoitteena on, että hänestä kasvaa vedenkäsittelyn osaaja Hannukaisen kaivokselle. Vesitietoutta koulutetaan kokonaisvaltaisesti myös muulle Hannukainen Miningin henkilökunnalle.

- Lisäksi sopimukseemme kuuluu osallistuminen viestintään ja julkisiin keskustelutilaisuuksiin, kun käsitellään Hannukaisen kaivoksen ympäristöasioita ja sitä myöten myös vesiasioita, Vidqvist lisää.

Kaivosten vedenkäsittely on murrosvaiheessa. Veden puhdistustekniikka ja vaatimukset jäteveden laadusta kehittyvät koko ajan. Ympäri maailman on käynnissä lukuisia projekteja, joissa etsitään ratkaisuja vastaaviin kysymyksiin kuin Hannukaisessakin.

- Maailmalla on kokeiltu vaikka ja mitä. Pidämme korvat auki ja yhdistämme olemassa olevat tiedot Hannukaiseen. Se on tämän kaiken ydin. Kokeilemme ja testaamme ennakkoon laboratoriossa, siitä syntyy paras mahdollinen tulos.

Maija Vidqvistilla on toiminut Talvivaarassa vesienhallinnan johtajana vuonna 2013, kun ongelmat vesien hallinnassa olivat vaikeimmillaan toisen vuodon jälkeen.

- Silloin ei auttanut muuta kuin keskittyä asioiden viemiseen eteenpäin. Pienikin askel oli iso voitto. Jokainen vesipisara oikeaan suuntaan oli hyvä.

Vidqvist irtisanoutui työstään Talvivaarassa, koska koki, ettei sillä hetkellä pystynyt viemään asioita enempää eteenpäin. Samalla hänen motivaationsa yrittäjyyteen ja vesienkäsittelyratkaisujen kehittämiseen kasvoi.

- Ymmärsin, että näiden asioiden eteen on tehtävä vielä enemmän töitä, että vastaavaa ei enää tapahtuisi. Omassa yrityksessä voin viedä tätä parhaiten eteenpäin.

Vidqvist iloitsee, että Hannukainen Mining lähtee jo alkuvaiheessa suunnittelemaan parempaa kuin laki vaatii.

- Vastaava suuntaus näkyy myös muissa kaivos- ja teollisuuslaitoksissa. Olen onnellinen, että tänä päivänä alan toimijoilla on halu tehdä ja kehittää ratkaisuja vähentääkseen ympäristövaikutuksia.

Takaako nyt allekirjoitettu kumppanuussopimus, ettei Hannukaisesta tule pääsemään mitään päästöjä ympäristöön?

- Sopimus takaa sen, että me pyritään niin hyvään lopputulokseen kuin mahdollista. Koskaan ei päästä absoluuttiseen nollaan, mutta mahdollisimman pieniin päästöarvoihin. Tavoitteemme on saada pitoisuuksista niin pieniä, että niiden merkitys olisi olematon. Olisi ihanne, jos pääsisimme lähelle niitä luonnonveden arvoja, mihin kaivosvedet lasketaan.

Kumppanuussopimus on voimassa 1.2.2018 - 30.9.2019 välisen ajan.