Generic filters
Exact matches only
Julkaistu: 14 tammikuun, 2020

Kolarilainen kunnanvaltuutettu, yrittäjä Unto Friman on avannut addressit.com-sivustolle adressin: ”Tervetuloa Hannukaisen kaivos”. Kolmen ensimmäisen täyden vuorokauden aikana adressi on kerännyt jo yli 500 nimeä, joista viidennes on Kolarista.
Adressi on noussut myös suosituimpien adressien joukkoon viimeisen viikon aikana. Millaisia ajatuksia adressin suosio sinussa herättää?


– Tämä on hyvä alku, mutta nyt adressia pitää jokaisen jakaa voimakkaasti, jotta tarvittava määrä nimiä saataisiin alle. Lapin suurinvestointien, kuten Hannukaisen kaivoksen avulla Lappiin saadaan töitä ja elinvoimaa. Esimerkiksi maansiirto, rakennus- ja matkailu- sekä palvelualat lähtisivät uuteen nousuun kaivoksen myötä, Friman uskoo.
Kunnanhallituksen jäsenenä Friman kokee voimattomuutta, sillä tällä hetkellä Kolarin kunnassa pitäisi tehdä isojakin investointeja ja päätöksiä.


– Mutta niitä ei voi viedä eteenpäin ilman asukkaita, työpaikkoja ja rahaa. Ilolla luin adressin allekirjoittaneiden nimiä ja tunnistin, että jo nyt toistasataa Kolarista pois muuttanutta nuorta on allekirjoittanut adressin. He aivan selvästi haluavat palata kotikylälleen ja Hannukaisen kaivos mahdollistaisi sen. Se antaa uskoa huomiseen.
Tällä hetkellä adressin voi allekirjoittaa ainoastaan verkossa. Friman pyrkii järjestämään nimien keräystä myös paperiadressille. Mikäli yritykset, virastot, yhdistykset ja yksityiset henkilöt haluavat kerätä nimiä kaivoksen puolesta, kannattaa olla yhteydessä suoraan Untoon.
Nettiadressin voi allekirjoittaa maksutta osoitteessa https://www.adressit.com/tervetuloa_hannukaisen_kaivos

Vastakkainasettelu on turhaa


Unto Friman on työstänyt adressin keruuta yhdessä veljensä Timo Frimanin ja matkailuyrittäjän, entisen kaivosmiehen Tapani Rantahalvarin kanssa. Adressissa nostetaan esiin, ettei vastakkaisasettelu hyödytä ketään, ei yhteiskuntaakaan.
Miehet ovat huolissaan, sillä ilman Lapin suurinvestointeja myös matkailu alkaa näivettyä. Valtion investoinnit ohjautuvat muualle kuin syrjäseuduille. Tästä esimerkkinä on muun muassa rautatien sähköistäminen ja valtateiden kunnossapito.

– Kaulasen Jounin vanhin poika, Tapio Kaulanen, kiteytti oman allekirjoituksensa yhteydessä todella hyvin, että Kolari tarvitsee kipeästi ympärivuotisia, teollisia työpaikkoja, jotka eivät ole mitenkään ristiriidassa matkailun kanssa. Hän painotti, että on tyhmää luoda vastakkainasettelua pelottelulla ja disinformaatiolla. Kaivosteollisuus tukee matkailupalveluja ja lisää niiden käyttöastetta, siitä Tapiolla on itselläänkin kokemusta.
Adressin allekirjoittaneiden kommenteissa nousee esiin luonnonvarojen kotimainen hyödyntäminen. Frimannin mukaan se on nostettava valtakunnalliseksi asiaksi, mikäli Suomen elintaso halutaan pitää nykyisellään.

– Työntekijät tulevat ulkomailta tekemään sesonkityötä Suomeen. He työskentelevät pienellä palkalla muutaman kuukauden ja palaavat takaisin kotiinsa. Raha ei jää alueelle ja jokainen on tässä yhtälössä häviäjä. Esimerkiksi matkailussa on Kolarissa menty pitkään ns. nollatasoa alhaisesta käyttöasteesta johtuen. Huonot liikenneyhteydet vaikeuttavat tilannetta. Ilman suurinvestointeja nousua ei ole nähtävissä, Friman painottaa ja nostaa esiin yhteistyön voiman.

– Jos Hannukaisen luonnonvaroja ei hyödynnä kotimainen yhtiö, voisi olla mahdollista, että kaivosoikeudet omistaisi ulkolainen kaivosyhtiö, Friman toteaa.