Generic filters
Exact matches only
Julkaistu: 29 lokakuun, 2020

Tapojärvi järjesti kansainvälisen Innovation Challenge -kilpailun, jonka tavoitteena on aktivoida ja innostaa nuorten opiskelijoiden ajatuksia teollisuuden kiertotalouden kehittämiseen. Innovaatiokilpailu järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Tapojärven 65-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Kilpailuun osallistui Oulun yliopistosta yhteensä 32 DI- ja maisterivaiheen opiskelijaa, joista muodostettiin aluksi 9 ryhmää. Keväällä 2020 yhteensä 6 ryhmää toteuttivat ehdotuksensa, joista 3 ryhmää valittiin finaaliin. Voittajaksi suoriutui tiimi, joka tutki teräskuonan mahdollisuuksia happamien jätevesien neutralointiin.

”Voitto tuli meille kaikille yllätyksenä, sillä kilpailun taso oli kova. Emme alun perin lähteneet voittamaan verenmaku suussa, vaan keskityimme ensisijaisesti oman ideamme kehittämiseen”, paljastaa Aino Rautio, ympäristötekniikan opiskelija Oulun yliopistosta.

”Meidän tehtävämme oli pohtia happamien jätevesien neutraloimista. Meitä oli tässä porukassa kaksi ympäristötekniikan opiskelijaa sekä yksi kemian opiskelija, mutta mukaan olisi hyvin sopinut esimerkiksi tuotantotalouden opiskelija, joka olisi osannut tuotteistaa tämän idean paremmin”, naurahtaa kemiaa opiskeleva Ville Martikainen.

Innovaationa kuonan käyttäminen esimerkiksi kaivosvesien neutraloinnissa ei ole kovin helposti kaupallisesti hyödynnettävissä. Tällä hetkellä kaivosvesien neutraloinnissa luotetaan pitkän aikavälin kokemuksella kalkkiin. Kalkkikivi sisältää kalsiumoksidia, joka sitoo itseensä sivukiven silikaatit, fosfaatit, sulfidit ja muut epämetalliyhdisteet.

Tutkimusryhmän mukaan kuonan käyttömahdollisuuksia happamien jätevesien neutraloinnissa kannattaa testata tarkoin, sillä tällä hetkellä maailmassa suuria määriä teräskuonaa päätyy käyttämättömänä kaatopaikalle. Kalkkikivi taas lukeutuu neitseellisiin luonnonmateriaaleihin, ja sen käyttöönotto vaatii edelleen kaivostoimintaa.

”Jo pelkästään kuonan loppusijoittamiseen käytetään aikamoisia summia rahaa. Sen lisäksi että säästyttäisiin jätevuorilta ja kuljetuskustannuksilta, voitaisiin vähentää myös kalkkikiven käyttöä, sillä kuona ja kalkkikivi toimivat neutraloinnissa myös sekoituksena”, summaa Victoria Alexander.

Samaa mieltä oli myös tuomaristoraadin jäsen, Tapojärvi Oy:n kaupallinen johtaja Henri Pilventö.

”Tämän ryhmätyön aihe oli mielestäni kaikkein kunniahimoisin ja toteutuessaan tuo merkittävää liikevaihtoa. Idea on myös mahdollista monistaa. Tämän lisäksi opiskelijoiden esitys oli mielestäni selkeä”, Pilventö kommentoi.

Miksi kuona ei ole jo nyt käytössä vesien neutraloinnissa?

”Teräskuona sisältää runsaasti kalsiumoksidia kuten kalkkikin, mutta kuonan seassa on muita aineita, joiden vaikutuksista happaman veden neutraloimisessa on vielä vähän tietoa”, Rautio selventää.

”Kilpailun tavoitteena ei ollut saada aikaan valmista tuotetta, vaan esitellä innovaatio. Teräskuonan käyttäminen happamien vesien neutraloimisessa on idea, jonka eteen täytyy vielä tehdä paljon laboratoriokokeita ja paljon nykyistä suuremmassa mittakaavassa ennen kuin sitä voi ottaa käyttöön valmiina tuotteena”, Martikainen ja Alexander täsmentävät.

Innovaatiokilpailun finaalissa palkittiin voittajainnovaation lisäksi Niilo Pitkon ja Juho Toivoniemen innovaatio kuonan käytöstä keraamisten laattojen valmistuksessa sekä Sagar Kumarin, Ari Kärkkäisen ja Pasi Rönkön innovaatio ruostumattoman teräksen kuonan käytöstä sideaineena mekaanisesti muuttuvassa asfaltissa.

Innovaatiokilpailun palkintona oli 10 000 euroa parhaalle ryhmälle. Muut finalistiryhmät palkittiin 1000 euron shekeillä.

Tapojärven 65-vuotissyntymäpäivät ja innovaatiokilpailun finaali järjestettiin koronaepidemian vuoksi suorana lähetyksenä verkon välityksellä. Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää kilpailun voittajaa yhdessä tuomaristoraadin kanssa, joka koostui teollisuuden asiantuntijoista ympäri Eurooppaa.

Raadissa olivat mukana Acciai Speciali Ternin (AST) tehtaanjohtaja MassimoCalderini, ruotsalainen ympäristöalan professori Anders Lagerkvist Luleån teknisestä yliopistosta, Outokummun ympäristö- ja vastuullisjohtaja Juha Ylimaunu, Oulun yliopiston vararehtori Arto Maaninen ja Tapojärvi Oy:n kaupallinen johtaja Henri Pilventö.

Tapahtuman juontajina toimivat Tapojärvi Oy:n vt. toimitusjohtaja Mari Pilventö ja hallituksen jäsen Mauri Kauppi.

Livelähetyksen tallenteen voi katsoa osoitteessa https://livestream.com/onair/tapojarvi/videos/212615287